Potovanje med nosečnostjo

Mnoge nosečnice se bojijo, kako organizirati svoje počitnice ali se odpraviti na izlet.

Nosečnost ni omejitev, če menite, da se je vredno držati nekaterih pomembnih pravil.

 


Najbolj pomembna stvar je obdobje nosečnosti. Po mnenju strokovnjakov, je najboljši čas za potovanje nosečnice med 12. in 28. tednom nosečnosti, vendar le, če je vaša nosečnost normalna in se brez zapletov nadaljuje. Vedno se posvetujte z zdravnikom, da bo lahko ocenil zdravstveno stanje vas in vašega ploda. V prvem četrtletju se zaradi slabosti, šibkost, utrujenosti, potovanje odsvetuje, še posebej za ženske ki so težko zanosile ali so imele kakršnekoli zdravstvene težave s področja zanositve. Po sedmih mesecih potovanja je odvisno od presoje porodničarja ali ginekologa za tveganje prezgodnjega poroda ter kako lahko vi in ​​vaš dojenček preneseta določen napor na poti. Pred potovanjem, si pripravite ustekleničeno vodo, hrano, vse potrebne dokumente (zdravstveno in potovalno zavarovanje in evropska kartico zdravstvenega zavarovanja, ko potujete znotraj EU), vsako predpisano zdravilo in naredite potrebno imunizacijo po nasvetu osebnega zdravnika, odvisno od destinacije potovanja.

Če ste zdravi in ​​ne obstajajo zdravstvene ovire, vam ponujamo nekaj nasvetov o vožnji z različnimi vozili:

1. Potovanje z avtomobilom - Načrtujte dovolj postanka med vožnjo (vsaj na vsakih 90 minut) za WC in telesno vadbo. Ni priporočljivo voziti po šestem mesecu, zato naj vas vozi partner ali druga oseba. Bodite pozorni, da uporaba varnostnega pasu ne tišči neposredno čez trebuh. Pravilno je da gre varnostni pas čez boke in pod trebuhom ter zgornji pas čez ramo in v nobenem primeru ne pritiska na trebuh. Če se vozite na prednjem sovoznikovem sedežu morate biti dovolj oddaljeni od armature v primeru aktiviranja varnostnih blazin.

2. Potovanje z vlakom ali avtobusom - potovanje z vlakom je bolj priročno, saj omogoča izvedbo pogostih sprehodov , se lahko uležete, spremeniti položaj telesa. Poskusite omejiti svoje potovanje na 4-5 ur največ zaradi vibracij vlaka ali avtobusa med vožnjo glede na stanje cest.

3. Potovanje z letalom - to je »najvarnejši » način prevoza z najnižjo količino vibracij. To pa ni priporočljivoza nosečnice z visokim krvnim tlakom ali z nizkim hemoglobin beljakovin. Najprimernejši čas za letenje, je med 14. in 27. tednom nosečnosti, ki traja več kot pet ur, ker je tveganje za vensko trombozo preveliko. Najbolje je izbrati sedež ob prehodu, ker vam bo bolj udobno za pogoste sprehode v toaletne prostore. Da bo vaš let bolj prijeten in bi se izognili utrujenosti pred potovanjem se potrudite da pijete veliko tekočine, nosite udobne čevlje in posebne elastične nogavice, da se prepreči otekanje nog, ne pozabite na pas za noseče ženske. Spoznajte politiko letalske družbe za nosečnice. Nekatere letalske družbe zahtevajo zdravniško potrdilo, potem ko so v 28. tednu, drugi zavrnejo rezervacije po 34. Tednu nosečnosti.

4. Izlet z ladjo - to je mišljeno za razna križarjenja, po morju velikih rekah ali ladje čezoceanke. Tveganje tukaj se kaže predvsem v indukciji bolezni, celo v z zelo blagimi valovi. Tako je potrebno zagotoviti, da je zdravilo proti slabosti z vami seveda po posvetu osebnega zdravnika. Prepričajte se, da obstaja zdravnik na krovu skozi celotno potovanje. Ponavadi ladjarska podjetja dovoljujejo plovbo nosečnic na krovu do 30. tedna nosečnosti, medtem ko druga zahtevajo posebno dovoljenje od zdravnika.

V povzetku lahko rečemo, da če se posvetujte s svojim zdravnikom in se počutite udobno, da lahko organizirate svoje počitnice, kot si želite.