Dojenje na potovanju

Dojenje kje in kako je stvar odločitve vsake mame posebej.

Tukaj pa vam bomo na kratko predstavili nekaj nasvetov.

 

Morje, gore, obisk starih staršev… potovanje je sestavni del življenja večine ljudi. Ob potovanju, medtem ko še vedno dojite svojega otroka, je v večini primerov precej stresno za mlade matere. Obstaja nekaj osnovnih stvari, ki pripomorejo da bi bilo na potovanju res lepo.

Nedvomno ena izmed največjih prednosti dojenja je da potrebujejo manj prtljage na sedežu kjer sedimo ob otroku. Za udobje, ko se vam zdi da dojenje med potjo ne bo mogoče ali ne bo dovolj diskretno si lahko s pomočjo prsne črpalke načrpate mleko in ga shranite v stekleničko in v termo torbico. Dokler potovanje traja, pogosto naredi dojenčka nemirnega, stik z mamo ga vedno pomirja, zato če je mogoče se ustavite na varnem mestu in v miru podojite otroka. Ne pozabite podreti kupčka. Na potovanju peš pa vam uporaba kenguruja prihrani moč v rokah in diskretno dojenje v javnosti, ko situacija to zahteva. V vozilu imejte tudi kakšno odejico.

Če ste se odločili, da greste na dopust, se je dobro posvetovati s pediatrom. Je obvezno vzdrževati dobro higieno in redno uživanje tekočine. Dojenje zmanjšuje tveganje za okužbo s črevesnimi virusi, vendar v takem primeru pomaga zaobiti potovalne bolezni in zmanjša tveganje za dehidracijo.
Kadar potujete v tujino, da je zelo pomembno, da se posvetujete, kako poteka bivanje doječe matere v državi, ki jo želite obiskati. V nekaterih  državah, na primer, prikaz gole kože na javnih mestih, ni zaželjena.

Z veliko gotovostjo bi lahko rekli, da je avtomobil najbolj prednostno mesto za dojenje, saj omogoča pogoste odmore za osvežitev, tako voznika in otroka, v njem lahko diskretno in v miru podojite svojega malčka. Če vozite in dojenček joka v avtu je tukaj majhen nasvet, na primer: vklop brisalcev - posnemajo srčni utrip in pomiri vašega otroka. Kadar potujete z letalom, dojenje ne bi smel biti problem, celo priporočljivo. Sprememba višine pri pristajanju in vzletanju ustvarjajo nelagodje vašemu otroku in dojenje je idealen način, da se prepreči neprijetnosti za otroka ki potuje z vami, pri sesanju in požiranju se izenačuje pritisk v notranjem ušesu otroka.

Včasih pa, kljub temu da doma ni težav z dojenjem, na potovanju nastanejo težave. Razlog za to je večino bolj psihološki, zato je najbolje, da vzamete nekaj hrane in tekočine tud zase. Pri ženskah, ki imajo težave dojiti sede, sprememba položaja med potjo in skrb za nego otroka na poti, lahko privede do blokade in stagnacije mleka.