Nuhalna svetlina

Kazalo člankov

Nuhalna (tilnična) svetlina je tekočina, nabrana pod kožo v zatilju nerojenega otroka.

Svetlina se imenuje zato, ker je to območje na ultrazvočni sliki svetlejše od okolice.  Nuhalna svetlina se pri plodu pojavi med 11. in 14. tednom nosečnosti; v tem času se mezgovni sistem in ledvice še razvijajo, zato se tekočina ne more normalno odvajati in se nabira v območju zatilja, kjer je koža zelo raztegljiva. Posledica je nuhalna svetlina, ki jo opazimo z ultrazvokom. Ko se mezgovni sistem popolnoma razvije, svetlina izgine.


Opazovanje nuhalne svetline je zadnja leta pomembna metoda predrojstvene diagnostike. Na ultrazvočni sliki lahko s povečavo v nuhalni svetlini opazimo določene nepravilnosti, ki kažejo na genske abnormalnosti, zlasti srčne anomalije in Downov sindrom.

Preiskava nuhalne svetline se ne opravi pri vseh nosečnicah, marveč se lahko zanjo nosečnica prostovoljno odloči in je samoplačniška. Preiskava nuhalne svetline je smotrna zlasti pri nosečnicah, za katere velja statistično zvišano tveganje za anomalije pri plodu, na primer pri starejših nosečnicah ali nosečnicah z genskimi boleznimi v sorodstvu.